top of page

El premi Primer Palau constata l'impuls d'una nova generació d'organistes (ABC - 28/11/2018)

El guanyador d'aquesta edició és Joan Seguí, que va escollir una obra mestra de Liszt per a presentar-se al concurs.


El jove organista Joan Seguí va recollir ahir el premi el Primer Palau d'aquest any. Nascut a Barcelona fa vint-i-dos anys, Seguí s'uneix a una impressionant nòmina de premiats en aquest certàmen: després de vint-i-tres edicions, el cicle-concurs organitzat pel Palau de la Música pot pressumir de tenir entre els seus guanyadors noms com el dels pianistes Javier Perianes, Enrique Bagaría, Daniel Ligorio i José Menor; el violoncelista Pau Codina; i formacions com el Quartet Quiroga, tots ells amb fructíferes carreres. A la llista hi apareix també un altre organista, Juan de la Rubia. Mestre de Seguí, el va escollir, a més, com a assistent a la basílica de la Sagrada Família, de la que De la Rubia n'és organista titular.


Encara una mica aclaparat pel guardó, Seguí admet que «havent crescut a Barcelona, tocar al Palau és arribar a un cim: és l'única sala de concerts de la ciutat que disposa d'orgue». El músic afegeix: «El cicle Primer Palau ja ofereix per si mateix l'oportunitat de tocar allà. A més, haver rebut el premi...». Cada any, el Primer Palau selecciona un grup de joves intèrprets als que se'ls brinda l'oportunitat d'ofereir un recital de 45 minuts. Un jurat escull, després d'escoltar-los en directe, al guanyador. La coordinadora del cicle, Mercedes Conde, explica que aquest va néixer de la consciència que «un dels punts més crítics de la llarga i no sempre fàcil carrera professional de qualsevol músic és el moment en què l'alumne es gradua en estudis superiors i, tot i haver compretat la seva formació integral com a músic, ha d'enfrontar-se al món real». Donar-los l'ocasió d'actuar en un escenari com el del Palau és una manera d'ajudar-los en aquest procés.


Seguí va convèncer al jurat presentant-se amb una sola obra al concurs: el gegantesc «Ad nos, ad salutarem undam» de Franz Liszt, partitura virtuosística i exigent que va executar de memòria, en una maniobra arriscada que va donar fruit. També ha rebut el premi especial de Catalunya Música, gràcies al qual l'emissora pública catalana especialitzada en música clàssica posa els seus equips a la disposició de l'intèrpret per a gravar una maqueta. Per tant, el següent pas, a més de buscar concerts, serà decidir quines obres escull per a l'ocasió. De moment assegura: «No em vull especialitzar en un repertori concret per a no renunciar a altres».


Pel que fa al futur dels organistes, Seguí constata que «està sorgint una nova generació i m'agrada saber que no estic sol, sinó que som uns quants, que a més tenim molt bona relació entre nosaltres». El premi d'aquest any, a més, certifica una sensació cada vegada més extesa: «Sembla que el món de l'orgue està renaixent a Barcelona, amb la inauguració de nous instruments», explica el jove intèrpret, que ja pensa a llarg termini: «Tant de bo després nostre encara vinguin més generacións amb el mateix nivell o millor».



Pep Gorgori

https://www.abc.es/espana/catalunya/disfruta/abci-premio-primer-palau-constata-impulso-nueva-generacion-organistas-201811281115_noticia.html

Joan Seguí recull el Premi Primer Palau - ©A. Bofill
Joan Seguí recull el Premi Primer Palau - ©A. Bofill


Recent Posts

See All

Primer Palau (press-music.com - 03/10/2018)

La segona part fou una proposta totalment diferent. L'orgue és un dels instruments més complexos que existeix, per la seva tècnica, dificultat i mecanisme. 3772 tubs son els que conformen l'enorme i i

bottom of page